Колачињата се наменети за подобро функционирање на интернет страницата, бидејќи му обезбедуваат на корисникот подобри и поприспособени интернет услуги. Со помош на зачувување на колачиња, интернет страницата ги помни желбите на лицето и неговото искуство и на корисникот му го нуди на корисникот најдоброто решение. Од друга страна тоа нам ни помага за подобрување на приказот на содржините, адекватноста на рекламите и подобрување на интернет страницата. Зачувувањето на колачиња е под надзор на корисникот, којшто може колачињата по желба да ги прифати, да ги ограничи или да ги оневозможи. Се разбира, колачињата не се штетни. 

Колачињата помагаат при зачувувањето на податоците и прибирањето на статистиката за посетеноста на интернет местото, за навиките на интернет корисникот и друго. Познаваме повеќе различни групи на колачиња, некои од нив се неопходно потребни за функционирање на интернет страницата, а со други го анализираме сообраќајот на интернет страницата и го подобруваме корисничкото искуство. Последните наведени колачиња прибираат податоци од услугите на Facebook, Twitter, Google и др. 

КолачеТраењеОпис
_gidДо крајот на сесијатаСтатистика на прегледите на интернет страницата
Prijava na e-novice

Prijavi se na e-novice in ostani v stiku.

    Dovoljujem, da me obveščate o ponudbah glede SmartBit rešitev.

    S klikom na gumb “Pošlji” dovoljujem, da SmartBit d.o.o. moje osebne podatke do preklica hranita in obdelujeta za namene, podrobno opisane tukaj, ki vključujejo spremljanje mojih aktivnosti na spletni strani ter mojih zanimanj z namenom oblikovanja personaliziranih vsebin in ponudb.